DomovSlikeFilmiLokacijeMedijiClankiTrikiClaniShoutboxForum
 
 
Novičke

˙·●• Novosti strani •●·˙

Dodani posnetki treningov ter lokacije
Dodana galerija slik iz treninga v telovadnici
Forum na novem naslovu
forum.pkslo.com


˙·●•~•●·˙

 
Povezave

Definicija parkoura
+ www.wikpedia.org

Slovenski klani in strani
+ Parkour Slovenija
+ Internet PK Database

Tuje strani
+ www.parkour.net
+ www.le-parkour.com
+ www.urbanfreeflow.com
+ www.parkour.com
+ www.worldwidejam.tv
+ www.screwgravity.com
+ www.parkour.de
+ www.trickstutorials.com

 
Pasica SFC za izmenjavo
SFC Banner

Parkour pasice
www.pkslo.com
www.pkdb.co.nr
Prijatelji
www.modifikacije.net
www.shrani.si
Get Firefox
 
 
 

Začetek treninga

Kot prvo, vaša starost igra pomembno vlogo pri treniranju parkoura. Telo se razvija skozi vaše celo najstniško obdobje, zato je pametno, da se izogibate trikom in gibanjem, ki vaše telo izpostavljajo ekstremnim obremenitvam vsaj do 15. ali 16. leta starosti. Pred to starostjo je najboljša pot za pripravo na parkour v kasnejšem času izboljšanje vaše parkour tehnike, agilnosti, kontrolo gibov in splošne telesne pripravljenosti. Priporočljivi športi za tak trening so plezanje, borilne veščine, gimnastika ter šport na splošno. Znanja in veščine iz tega športa vam bojo koristili pri parkouru, saj boste pri njih dobili večjo samokontrolo telesa in boljšo fizično pripravljenost.
Pravtako se lahko ukvarjate s tehniko parkoura, vendar se poizkušajte izogibati pristankov ki bi zelo obremenili vaše telo, saj se le to še razvija in raste.

Najboljši način za začetek treninga parkoura je da si vzamete nekaj časa in se naučite kaj je parkour. Veliko razumevanja bo prišlo z vajo, vendar če želite parkour vaditi morate vedeti kaj parkour sploh je.
Parkour je gibanje, čisto, tekoče in preprosto. Je tako gibanje, ki bi moralo biti brez vsiljevanja družbe. Več o tem boste našli v ostalih člankih na strani.

Velika možnost je da če ste že slišali za parkour, da ste ga tudi že videli.
Če boste nekaj časa posvetili gledanju malo boljših parkour posnetkov, ki jih najdete na spletu, bi morali imeti nekaj idej o novih načinih gibanja. Pravtako boste lahko razlikovali med tistimi, ki so pri svojemu gibanju efektivni in tistimi, ki se še učijo novih gibov in načina gibanja.
V videih boste lahko prepoznali k čemu stremite pri treningu parkoura. Veliko se boste naučili tudi pri opazovanju ljudi pri treningih v živo, vendar so posnetki bolj raznoliki in v njih vidite več različnih tehnik in možnosti gibanja.

V vsakem primeru pa boste mogli parkour preizkusiti tudi sami v resničnem svetu. Najboljši način za to je, da se pridružite kakem treningu. Tam boste na lastne oči videli kaj vse se da narediti, tudi vedno se bo našel kdo, ki vam bo lahko povedal kje so najboljši kraji za učenje določenega trika in vam pri tem z veseljem priskočil na pomoč.
Zelo dobra ideja je da prvih par mesecev trenirate samo zunaj, za to obstaja več razlogov. Kot prvo se boste lahko tako navadili na različne podlage in materjale. Drugi razlog je da tako ne boste zanemarili psihičnega dela parkoura. Le tega predstavlja soočenje in premagovanje straha. To je bolje početi zunaj, ob lažjih trikih. V telovadnici ste zavarovani z blazinami in psihično sicer hitreje napredujte, vendar se strah pojavi vedno znova. Zato je boljše da ga premagate pri lažjih trikih že na začetku, kakor pa da se kaj zalomi pri težjem triku, kjer so tudi posledice lahko veliko hujše.
Kar je še pomembno pri treningih v telovadnici je, da se lahko naučite »slabe« tehnike. Če naredite trik narobe zunaj vas bo na to zelo verjetno opozorila bolečina, na mehki podlagi pa tega ni. Zato boste zunaj vedno iskali boljši način izvedbe, da bi bolečina prenehala, v telovadnici pa se zaradi mehke podlage ob slabi izvedbi ne čuti nobene napake, zato niti ne boste vedeli ali ste trik izvedli pravilno. In dlje ko boste vadili slabo tehniko, težje jo bo popraviti. Treningi v telovadnici pridejo v poštev samo pri vadbi težjih trikov, saj je riziko poškodb zunaj prevelik.

Najbolj osnovna stvar, ki jo lahko poizkusite je da skočite, ali iz stoječega položaja, ali med tekom. Tega je zmožen vsak, ampak kot osnovno gibanje pa je skok zelo pomemben. Zelo pomembno je prvih nekaj treningov posvetiti osnovnim tehnikam. Ena izmed pogostih napak je ta, da pred skokom delamo velike korake, da bi prišli ob odrivu na odrivno nogo. Pravilna tehnika je da korake zmanjšamo, saj je tako veliko lažje razporediti »popravke« na več korakov, tudi odriv je boljši.
Sonožni skoki so manj naravni, vendar so zelo koristna tehnika. Gibanje pri sonožnem odrivu je nenaravno, vendar simetrično, to pa nam pomaga pri mnogih ostalih tehnikah, ki zahtevajo simetrično gibanje telesa.

Po skokih so vaulti (t.i. skoki s pomočjo rok) najlažji in najbolj koristni triki, ki se jih splača naučiti. Večinoma potrebujemo pri vaultih manj fizičnega napora, vendar zahtevajo boljšo tehniko in obvladovanje telesa, saj za kontroliranje gibanja uporabljamo roke in noge.
Obstaja zelo veliko različnih vaultov, ki si jih je pametno zapomniti, najdete jih lahko v videih, pokažejo vam jih lahko bolj izkušeni ljudje na treningu ali pa ob branju drugih člankov.

Za dober štart v svet parkoura je potrebno upoštevati kar nekaj stvari, upam da mi jih je v tem članku uspelo opisati čim več izmed njih in da bo vaš štart čim boljši!

 

  Vir: www.parkour.net
Prevedel: Silver

 

 

 
 

Copyright 2005+ Street Flow Crew. Vse pravice pridržane. Spletni mojster: Silver


 
    SLOhosting.com priporoča :