DomovSlikeFilmiLokacijeMedijiClankiTrikiClaniShoutboxForum
 
 
Novičke

˙·●• Novosti strani •●·˙

Dodani posnetki treningov ter lokacije
Dodana galerija slik iz treninga v telovadnici
Forum na novem naslovu
forum.pkslo.com


˙·●•~•●·˙

 
Povezave

Definicija parkoura
+ www.wikpedia.org

Slovenski klani in strani
+ Parkour Slovenija
+ Internet PK Database

Tuje strani
+ www.parkour.net
+ www.le-parkour.com
+ www.urbanfreeflow.com
+ www.parkour.com
+ www.worldwidejam.tv
+ www.screwgravity.com
+ www.parkour.de
+ www.trickstutorials.com

 
Pasica SFC za izmenjavo
SFC Banner

Parkour pasice
www.pkslo.com
www.pkdb.co.nr
Prijatelji
www.modifikacije.net
www.shrani.si
Get Firefox
 
 
 

Predstavitev osnovnih trikov

Izrazi ki si jih velja zapomniti:
PK run - to je serija zaporedoma izvedenih trikov po poti, ki si jo je traceur zadal
Flow - ali tok, predstavlja  tekoče gibanje traceurja med PK runom
Vault - ali preskok ovire, še posebej s pomočjo rok, obstaja več vrst ter variacij vaultov

Priporočam vam, da opis trikov preberete po vrsti, saj se navezujejo en na drugega!

THIEF VAULT
MONKEY PLANT
MONKEY VAULT
KING KONG VAULT
DASH VAULT
ONE HANDED VAULT
TWO HANDED VAULT
REVERSE VAULT
TURNOVER / TURN VAULT
UNDERBAR VAULT
GATE VAULT
WALL RUN
TIC TAC
PRECISION RUN
PRECISION JUMP
POP VAULT
GAP JUMP
CAT LEAP
PK ROLL
DIVE ROLL

Za vse tiste, ki ste vešči angleščine pa priporočam ogled te strani PK klana UrbanFreeFlow za zelo natančen opis trikov.
Ne sme manjkati tudi video materjala, torej tu še povezavi do Vaults 101 in Vaults 102

THIEF VAULT
Oviri se približamo pod kotom (ne pravokotno na oviro), noge potisnemo čez oviro, med tem pa se z rokama izmenično primemo za  oviro.
 
   
MONKEY PLANT
Pri tem triku položimo na oviro obe roki, z dlanmi navzdol, približno v širini ramen. Noge skrčimo, pritisnemo k prsim, skrčeni stopimo na oviro, tako da se roke še vedno dotikajo ovire. 
 
   
MONKEY VAULT
Obe roki položimo na oviro kot pri monkey plant-u, noge pa skrčene med našimi rokami  preletijo oviro, ki jo z rokami spustimo zadnji moment.
 

Na kazalo trikov

 
KING KONG VAULT
Ta je podoben monkey vault-u, vendar skočimo prej, preden se dotaknemo ovire. Nato pokrčimo nogi ter jih med našimi rokami, ki so na oviri, ponesemo predse.
 
   
DASH VAULT
Ta skok je zelo podoben king kongu, le da se skok prične z nogama vodoravno naprej, ko so te že skoraj čez oviro pa si pomagamo s kratkim odrivom z rokami od ovire. 
 
   
ONE HANDED VAULT
Enoročni vault se prične tako da eno roko položimo na oviro, katero preskočimo, brez da bi umaknili roko. Oviro se preskoči z "brcajočim" gibom (preko ovire so noge vzporedno in iztegnjene), roko umaknemo čim kasneje.
 

Na kazalo trikov

 
TWO HANDED VAULT
Obe roki položimo na oviro, noge potisnemo v stran in naprej, oviro spustimo zadnji trenutek. Ves čas smo obrnjeni naprej.
 
   
REVERSE VAULT
Traceur se pravokotno približa oviri, roki prekrižani primeta oviro, ob odrivu roke odkrižamo in izpustimo (rotacija za 180°) in pristanemo (rotacija še za 180°) obrnjeni v smer v katero smo gledali pred skokom. 
 
   
TURNOVER / TURN VAULT
Ta skok pride v poštev večinoma pri skokih čez ograjo, pristanek pa je nižje kot točka odriva.
Traceur se približa oviri pravokotno, se je prime z prekrižanima rokama, ob odrivu se zasuče za 180° (odkriža roke), tako da je obrnjen proti oviri, pristane na strani ovire in se izpusti.
 

Na kazalo trikov

 
UNDERBAR VAULT
Pri tem triku ponavadi preskakujemo prostor med tlemi in prepreko. Obe roki položimo na oviro, se povlečemo skozi prostor, ki ga preskakujemo. Ta prostor naj bi najprej prečkale noge ali pa celo telo istočasno. 
 
   
GATE VAULT
Ta skok uporabljamo predvsem pri preskakovanju višjih ograj. Eno ali obe  roki položimo na nasprotno stran ovire, dlani naj kažejo v nasprotne smeri. Lahko je ena roka na naši strani ovire, druga pa na nasprotni. Svoje telo potegnemo preko ovire, noge preko glave, pristanemo na nasprotni strani ovire. 
 
   
WALL RUN
Tečite po pravokotni ali položni ploskvi. Poizkušajte se odrivati rahlo navzgor. Prvi odriv proti steni naj bo najvišji, ostali koraki po steni pa naj bojo v smeri teka. Lahko tečete skoraj pravokotno na steno, lahko pa tudi zelo navpično.
 

Na kazalo trikov

 
TIC TAC
Tako lahko preskočimo oviro z odrivom od stene. Za primer lahko vzamemo kjer se ograja stika s steno, tako se odrinemo od stene in preskočimo ograjo.
 

 
PRECISION RUN
Ali "natančnostni" tek,  je tek po seriji sledočih si majhnih preprek.
 
   
PRECISION JUMP
To je skakanje na majhne površine, recimo iz ograje na ograjo. Pristanki in odrivi so načeloma sonožni, ob pristanku moramo nekaj časa obdržati ravnotežje, sledi lahko naslednji precision jump ali kater drug trik.
 

Na kazalo trikov

 
POP VAULT
Višje ovire preskočimo tako, da tečemo pravokotno na njih, se odrinemo v zrak, istočasno se z eno nogo odrinemo od stene navzgor in z rokami potegnemo preko ali na  oviro.
 
   
GAP JUMP
Skočiti preko neke luknje, praznine. To je daljši skok, kateri se lahko konča s precision jump pristankom ali PK rollom.
 
   
CAT LEAP
Pristanek ob navpični steni, zidu, za katerega rob se primemo z rokami in z nogami pristanemo na njegovi strani in s tem ublažimo udarec ob steno.
 

Na kazalo trikov

 

PK ROLL
To je način pristanka pri vseh skokih kateri so višji in pri katerih ne pristajamo navpično navzdol. Pristanemo na nogah, vendar ne obremenimo kolena z vso silo pristanka, ampak težišče vedno pomaknemo malce naprej. Na tla položimo dlan in se preko nje, komolca, lopatic, hrbta ter kolka skotalimo naprej. Kotaliti se ne smemo samo preko lopatic ali naravnost kot pri prevalu saj se lahko tako poškodujemo. Predstavljajte si kot da bi objemali sod, gibanje mora biti čim bolj tekoče, noben del telesa ne sme nenadno udariti ob tla ampak naj bo udarec ob pristanku prenešen na dele telesa postopoma.
Ker je to en izmed najpomembnejših trikov (predvsem za vaše zdravje) v PK lahko na povezavi najdete filmček iz borilnih veščin. Primeren tudi za začetnike. Hvala G-G iz Parkour Slovenija foruma!

The image “http://www.shrani.si/pics/2try8np8942.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
   
DIVE ROLL
To je skok ki se konča z roll-om, to pomeni da se nadzorovano skotalimo po tleh. Pristanek je prvo z rokami, nato se skotalimo preko hrbta do nog. Skoraj tako kot PK roll samo da začnemo roll z rokami. 
 
 

 

Obstaja nešteto različnih variacij in kombinacij skokov in trikov, saj je edina meja le vaša domišljija. Vendar pa se večina skokov ne šteje pod pravi parkour, saj so elementi bolj  akrobatsko in stilistično zastavljeni. Taki triki predstavljajo Free run, podvrsto parkoura. Triki pravega parkoura imajo namen, da je vaš PK run čim bolj tekoč in unčikovit. Stilistični vložki se ne štejejo pod pravi parkour.  

Vse slike ob opisih razen PK-rolla so last strani www.parkour.org.uk.
 


     
     
     
     
   
 
 

Copyright 2005+ Street Flow Crew. Vse pravice pridržane. Spletni mojster: Silver