DomovSlikeFilmiLokacijeMedijiClankiTrikiClaniShoutboxForum
 
 
Novičke

˙·●• Novosti strani •●·˙

Dodani posnetki treningov ter lokacije
Dodana galerija slik iz treninga v telovadnici
Forum na novem naslovu
forum.pkslo.com


˙·●•~•●·˙

 
Povezave

Definicija parkoura
+ www.wikpedia.org

Slovenski klani in strani
+ Parkour Slovenija
+ Internet PK Database

Tuje strani
+ www.parkour.net
+ www.le-parkour.com
+ www.urbanfreeflow.com
+ www.parkour.com
+ www.worldwidejam.tv
+ www.screwgravity.com
+ www.parkour.de
+ www.trickstutorials.com

 
Pasica SFC za izmenjavo
SFC Banner

Parkour pasice
www.pkslo.com
www.pkdb.co.nr
Prijatelji
www.modifikacije.net
www.shrani.si
Get Firefox
 
 
 
 

Parkour 
Več kot umetnost – način življenja

 

Občutki, adrenalin in omotica. Moč, fluidnost in kontrola.

Parkour se odziva na globoko človeško naravo: gibati se. Je veščina, ki zahteva duh bojevnika in nudi čisto akcijo tistim, ki trenirajo Parkour.

V osnovi je Parkour naravna metoda treniranja telesa, da se je sposobno premikati hitro, da nekdo uporablja okolico, ki ga obkroža v danem trenutku. Ta »umetnost gibanja« ne zahteva nobenih posebnih struktur za trening. Telo je naravno orodje. Je atletska disciplina, dostopna vsem, saj jo sestavljajo naravne sposobnosti, ki so dane vsakomur: tek, skakanje, plezanje itd. Je šport, ki dovoljuje odkrivanje novih potencialov.

Gre za to, da je nekdo sposoben premagati ovire, ki so mu postavljene, ne glede na to, ali je to naravno ali urbano okolje; gibanje, ki se išče, pa je efektivno in pod kontrolo.

Oprema, ki jo potrebujete, je kratka majica, trenirka ali kratke hlače ter tekaške superge.

Tek, plezanje, skakanje, držanje ravnotežja, izvajanje rollov in držanje za različne stvari so glavna gonila tega športa. Vse to vodi k enemu cilju: da vas ne ustavi nobena ovira, pa naj bo to zid, ograja, drevo, grmovje, skale, vozila, gapi oziroma prepadi,… Stalno se prilagajate.

Način gibanja obstaja že od pradavnine, kjer so morali ljudje iskati čim bolj efektiven način pobega oz. napada.

Človek po imenu David Belle je posvetil svoje življenje temu športu. Obkrožen z družino športnih herojev je David treniral športe, ki so vključevali fizično akcijo – atletiko, plezanje ter borilne veščine. David Belle pravi: » Parkour je bil zamišljen kot naravna metoda za izboljšanje naravnih kvalitet, ki so dane vsakemu človeku«. Povečanje moči, agilnosti in hitrosti so bili prvi koraki k temu cilju. Kot oseba, ki je trenirala gimnastiko, atletiko ter borilne veščine, je že imel nekaj lastnosti in kvalitet, ki pa so se mu zdele omejene s strani raznih struktur. Zato se je odločil, da naredi šport z posebnim stilom.

Ko je med gibanjem David Belle videl oviro, je rekel: »Med tekom sem se osredotočil na oviro in si rekel: šel bom do ovire. In tja bom šel direktno, hitro in nič me ne bo ustavilo.«

To je osnovna ideja o človeku, ki teče in ga nič ne ustavi na njegovi poti.

Parkour teži k temu, da bi bil »popoln« šport. Tako z miselnega kot fizičnega stališča. Težko ga je trenirati, ker stalno preizkuša sposobnosti traceurjev. Gre za to, ali je nekdo pripravljen sprejeti svoje omejitve, ali jih je sposoben premakniti kolikor daleč se jih le da.

Parkour je več kot le šport. Je način življenja, pot, da praktično najdete svojo dušo in se naučite kontrolirati svoje telo. S tem postanete močnejši, hitrejši, odločnejši, itd.

Toda še opozorilo: nespametni ljudje, ki precenijo svoje sposobnosti in ne računajo na možnost hudih poškodb, so šokirani ali celo res huje poškodovani.

 

V svetu Parkoura je miselni cilj združiti moč, kontrolo, telo in dušo. Neumno je »iskati svobodo« in končati na vozičku za invalide. Zato bodite pametni in imejte potrpljenje in modrost.

 

Prevedel: Xen
Vir: www.parkour.net

 
 

Copyright 2005+ Street Flow Crew. Vse pravice pridržane. Spletni mojster: Silver


 
    SLOhosting.com priporoča :